Dengeli Hareket Optimum Refahın Anahtarı

I. Makrobesinler II. Karbonhidratlar III. Proteinler IV. Yağlar V. Vitaminler BİZ. Mineraller VII. Su VIII. Alım Önerileri IX. Makrobesin Kaynakları Sıkça Sorulan Sorular Makro gıda Özellikler Karbonhidratlar Vücudun ana enerji deposu Sıradan ve kompleks formlarda gelirler Beyin fonksiyonu için gereklidir Proteinler Dokuları oluşturur ve onarır Enzimler ve hormonlar üretir Gelişme ve büyüme için gereklidir Yağlar Enerji sağlamak Vitaminlerin emilimine destek verir Organları koruyun ve vücudu izole edin Vitaminler Birçok bedensel fonksiyon için gereklidir Suda çözünen ve yağda çözünen formlarda bulunurlar Meyvelerde, sebzelerde ve tam tahıllarda bulunabilir Mineraller Birçok bedensel fonksiyon için gereklidir İki şekilde gelir: majör ve iz Meyvelerde, sebzelerde ve tam tahıllarda bulunabilir II. Karbonhidratlar Karbonhidratlar vücudun ana enerji deposudur. Glikoza parçalanırlar ve bu glikoz ondan sonra vücuttaki hücreler tarafınca enerji için kullanılır. Karbonhidratlar ek olarak kan şekeri seviyelerini korumak ve hazım sağlığı için lüzumlu olan lif sağlamak için de önemlidir. İki tür karbonhidrat vardır: bayağı ve kompleks. Sıradan […]

Dengeli Hareket Optimum Refahın Anahtarı

Dengeleme Eylemi: Optimum Refah İçin Makrobesin Temelleri

I. Makrobesinler

II. Karbonhidratlar

III. Proteinler

IV. Yağlar

V. Vitaminler

BİZ. Mineraller

VII. Su

VIII. Alım Önerileri

IX. Makrobesin Kaynakları

Sıkça Sorulan Sorular

Makro gıda Özellikler
Karbonhidratlar
  • Vücudun ana enerji deposu
  • Sıradan ve kompleks formlarda gelirler
  • Beyin fonksiyonu için gereklidir
Proteinler
  • Dokuları oluşturur ve onarır
  • Enzimler ve hormonlar üretir
  • Gelişme ve büyüme için gereklidir
Yağlar
  • Enerji sağlamak
  • Vitaminlerin emilimine destek verir
  • Organları koruyun ve vücudu izole edin
Vitaminler
  • Birçok bedensel fonksiyon için gereklidir
  • Suda çözünen ve yağda çözünen formlarda bulunurlar
  • Meyvelerde, sebzelerde ve tam tahıllarda bulunabilir
Mineraller
  • Birçok bedensel fonksiyon için gereklidir
  • İki şekilde gelir: majör ve iz
  • Meyvelerde, sebzelerde ve tam tahıllarda bulunabilir

Dengeleme Eylemi: Optimum Refah İçin Makrobesin Temelleri

II. Karbonhidratlar

Karbonhidratlar vücudun ana enerji deposudur. Glikoza parçalanırlar ve bu glikoz ondan sonra vücuttaki hücreler tarafınca enerji için kullanılır. Karbonhidratlar ek olarak kan şekeri seviyelerini korumak ve hazım sağlığı için lüzumlu olan lif sağlamak için de önemlidir.

İki tür karbonhidrat vardır: bayağı ve kompleks. Sıradan karbonhidratlar hızla parçalanır ve süratli bir enerji patlaması sağlar. Karmaşa karbonhidratlar daha yavaş parçalanır ve devamlı enerji sağlar.

Tavsiye edilen günlük karbonhidrat alımı toplam kalorinin %45-65’idir. Bu, günde 2.000 kalori tüketiyorsanız, karbonhidratlardan 900 ila 1.300 kalori almanız gerektiği demektir.

Karbonhidratların iyi kaynakları içinde tam tahıllar, meyveler, sebzeler ve baklagiller bulunur.

Karbonhidratlar sıhhatli beslenmenin eğer olmazsa olmazıdır sadece sıhhatli karbonhidrat kaynaklarını kura çekmek ve rafine karbonhidrat alımınızı sınırlamak önemlidir.

Proteinler

Proteinler dokuları inşa etmek ve onarmak, enzimler ve hormonlar yapmak ve oksijeni vücut süresince taşımak için gereklidir. Ek olarak bir enerji kaynağıdırlar.

Yetişkinler için tavsiye edilen günlük protein alımı vücut ağırlığının kilogramı başına 0,8 gramdır. Mesela, 1 pound (68 kg) ağırlığındaki bir fert günde ortalama 54 gram protein tüketmelidir.

Proteinler et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri, fasulye, kuruyemiş ve tohumlar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunabilir.

Protein kaynaklarını seçerken sıhhatli seçimler yapmak önemlidir. Yağsız etler, balık ve kümes hayvanları doymuş yağ ve kolesterol açısından düşük oldukları için iyi seçeneklerdir. Yumurta, fasulye, kuruyemiş ve tohumlar da iyi protein kaynaklarıdır ve tamamı kolesterolsüzdür.

Gün süresince protein kaynaklarınızı çeşitlendirmeniz de önemlidir. Bu, muhtelif besinler almanıza ve bir protein türünden fazlaca fazla tüketmekten kaçınmanıza destek olacaktır.

IV. Yağlar

Yağlar sıhhatli bir beslenmenin vazgeçilmez bir parçasıdır. Enerji sağlarlar, vitaminlerin emilimine destek olurlar ve organları ve dokuları korurlar. İki tür yağ vardır: doymuş yağlar ve doymamış yağlar. Doymuş yağlar et, süt ürünleri ve yumurta şeklinde hayvansal ürünlerde bulunur. Doymamış yağlar bitkisel yağlarda, kuruyemişlerde ve tohumlarda bulunur.

İlgili İçerikler  Besin Kodu Sağlıklı Yaşam Dilini ÇözmekOptimum sağlık ve refah için nasıl beslenmeliyiz.

American Heart Association, yetişkinlerin günlük kalorilerinin %7’sinden fazlasını doymuş yağlardan ve günlük kalorilerinin %20’sinden fazlasını toplam yağlardan almamalarını öneriyor. Doymamış yağlar daha sıhhatli bir seçimdir ve yağ alımınızın çoğunu tekli doymamış yağlardan ve çoklu doymamış yağlardan almaya çalışmalısınız.

Tekli doymamış yağlar zeytinyağı, kanola hasım, avokado ve fındıkta bulunur. Çoklu doymamış yağlar balık, soya fasulyesi hasım ve cevizde bulunur.

Yağlar esenlik için eğer olmazsa olmazdır, sadece doğru yağ türlerini kura çekmek ve doymuş yağ alımınızı sınırlamak önemlidir.

Dengeleme Eylemi: Optimum Refah İçin Makrobesin Temelleri

V. Vitaminler

Vitaminler, vücudun kendi başına üretemediği temel besinlerdir. Metabolizma, gelişme ve büyüme dahil olmak suretiyle fazlaca muhtelif vücut fonksiyonlarında rol oynarlar. İki tür vitamin vardır: suda çözünen vitaminler ve yağda çözünen vitaminler.

Suda çözünen vitaminler vücutta büyük miktarlarda depolanmaz, bundan dolayı tertipli olarak tüketilmeleri icap eder. Suda çözünen vitaminler C vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini ve B12 vitaminidir.

Yağda çözünen vitaminler vücutta yağ dokusunda ve karaciğerde depolanır. Yağda çözünen vitaminler A vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitaminidir.

Vitaminler için tavsiye edilen günlük alım miktarı (RDI) yaşa, cinsiyete ve öteki faktörlere bağlı olarak değişmiş olur. Her vitamin için RDI, Amerika Ziraat Bakanlığı’nın internet sayfasında bulunabilir.

Vitamin eksiklikleri, kansızlık, görme bozukluğu ve kemik kaybı şeklinde bir takım esenlik sorununa yol açabilir. Vitamin takviyeleri, vitamin eksikliklerini önlemeye destek olmak için kullanılabilir, sadece herhangi bir takviye almadan ilkin bir doktorla görüşmek önemlidir.

Makrobesinler

Makro besinler, vücudunuzun muntazam emek harcaması için büyük miktarlarda gerekseme duyduğu besinlerdir. Bunlar karbonhidratları, proteinleri ve yağları ihtiva eder.

Karbonhidratlar vücudunuzun ana enerji deposudur. Bunlar glikoza parçalanır ve ondan sonra vücudunuzdaki hücreler tarafınca enerji için kullanılır.

Proteinler dokuların inşası ve onarımı için gereklidir. Ek olarak bağışıklık fonksiyonu ve hormon üretimi şeklinde birçok başka vücut fonksiyonunda da yer alırlar.

Yağlar sağlığınız için de önemlidir. Enerji sağlar, vitaminleri emmenize destek verir ve organlarınızı korur.

Üç makro besini de içeren dengeli bir rejim tüketmek önemlidir. Karbonhidrat, protein ve yağların tavsiye edilen günlük alımı yaşınıza, cinsiyetinize ve aktivite seviyenize bağlı olarak değişmiş olur.

Karbonhidratları, proteinleri ve yağları meyveler, sebzeler, tahıllar, et, balık ve süt ürünleri de dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulabilirsiniz.

Dengeli beslenerek vücudunuzun muntazam emek harcaması için gerekseme duyduğu gıdaları aldığınızdan güvenli olabilirsiniz.

Dengeleme Eylemi: Optimum Refah İçin Makrobesin Temelleri

VII. Su

Su, vücut ağırlığımızın ortalama %60’ını gerçekleştiren temel bir besindir. Hücrelere gıda ve oksijen taşımak, vücut sıcaklığını tanzim etmek ve atık ürünleri uzaklaştırmak şeklinde birçok vücut işlevinde rol oynar.

Tavsiye edilen günlük su alımı yaşınıza, aktivite seviyenize ve iklime bağlı olarak değişmiş olur. Sadece bir çok erişkin günde ortalama 8 bardak su içmeyi hedeflemelidir.

İlgili İçerikler  DNA'nız, Diyet Planınız Sağlıklı Bir Siz İçin Nutrigenomik El Kitabı

Su iyi bir sıvı deposudur, bununla beraber zayıflamanıza, ruh halinizi iyileştirmenize ve enerji seviyenizi artırmanıza da destek olabilir.

Mütevazı su içmekte güçlük çekiyorsanız, meyve ya da salatalık dilimleriyle ya da safsızlıkları gideren bir su filtresi kullanarak ona lezzet katmayı kontrol edin. Ek olarak maden suyu ya da aromalı maden suyu içmeyi de deneyebilirsiniz.

Susuz kalmamak genel sağlığınız ve iyiliğiniz için önemlidir. Sıhhatli ve enerjik kalmak için her gün bolca su içtiğinizden güvenli olun.

Dengeleme Eylemi: Optimum Refah İçin Makrobesin Temelleri

Alım Önerileri

Makro besinlerin tavsiye edilen günlük alımı (RDI), yaşınıza, cinsiyetinize ve aktivite seviyenize bağlı olarak değişmiş olur. Aşağıdaki tablo, her makro gıda için RDI’nin genel bir görünümünü sağlar:

Makro gıda RDI (günlük)
Karbonhidratlar Toplam kalorinin %45-65’i
Proteinler Toplam kalorinin %10-35’i
Yağlar Toplam kalorinin %20-35’i

Bunların yalnızca genel yönergeler bulunduğunu ve bireysel ihtiyacınız olan şeylerin değişebileceğini unutmamak önemlidir. Ne kadar makro gıda tüketmeniz gerektiğinden güvenli değilseniz, doktorunuzla ya da kayıtlı bir diyetisyenle görüşün.

IX. Makrobesin Kaynakları

Makro besinler muhtelif besinlerde bulunabilir. Aşağıdaki tablo her makro besinin birtakım yaygın kaynaklarının bir listesini sunar:

Makro gıda Besin Kaynakları
Karbonhidratlar Tahıllar, meyveler, sebzeler, süt, yoğurt ve fasulye
Proteinler Et, kümes hayvanları, balık, yumurta, fasulye, kuruyemişler ve tohumlar
Yağlar Yağlar, tereyağı, etler, kuruyemişler ve tohumlar

İhtiyacınız olan gıdaları alabilmek için bütün gıda gruplarından muhtelif besinler tüketmeniz önemlidir.

Sorular ve Cevaplar

S: Makrobesinler nedir?

A: Makro besinler, vücudunuzun muntazam emek harcaması için büyük miktarlarda gerekseme duyduğu besinlerdir. Bunlara karbonhidratlar, proteinler ve yağlar dahildir.

S: Her bir makro besinden ne kadar yemem gerekiyor?

A: Makrobesinlerin tavsiye edilen günlük alımı yaşınıza, cinsiyetinize ve aktivite seviyenize bağlı olarak değişmiş olur. Sadece, genel bir kaide olarak kalorilerinizin %45-65’ini karbonhidratlardan, %20-35’ini proteinlerden ve %20-35’ini yağlardan tüketmeniz icap eder.

S: Muayyen bir makro gıda öğesini kafi oranda alamazsam ne olur?

A: Muayyen bir makro gıda öğesini kafi oranda almadığınızda bitkinlik, kg kaybı, kas zayıflığı ve bağışıklık sisteminin kilo vermesi şeklinde muhtelif emareler yaşayabilirsiniz.

Can Çelik, dijital dünyaya olan ilgisi ve yazma tutkusuyla OWGAP'ı kurdu. Teknoloji, girişimcilik ve kişisel gelişim konularında derinlemesine bilgiye sahip olan Can, blogunda bu alanlarda özgün içerikler sunmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, sürekli öğrenmeye ve yenilikçi düşünceleri keşfetmeye büyük bir merak duyan Can, OWGAP'ı bir bilgi kaynağı ve ilham veren bir platform olarak şekillendiriyor.

  • Toplam 158 Yazı
  • Toplam 0 Yorum
Benzer Yazılar

Wellness Unwrapped Uzman Beslenme Danışmanlığı ile Sağlıklı Beslenmenin Sırlarını Keşfedin

İçindekilerI. Beslenme danışmanlığı nelerdir?IV. Beslenme danışmanlığı seansında neler beklenir?V. Beslenme danışmanlığı seansında neler beklenir?VI. Beslenme danışmanlığı seansına iyi mi hazırlanılır?Ortak beslenme danışmanlığı hedefleriMuayyen durumlara yönelik beslenme danışmanlığıIX. Çocuk ve ergenlere yönelik beslenme danışmanlığı Beslenme danışmanlığı, insanların bilgili yemek seçimleri yapmalarına ve genel sağlıklarını iyileştirmelerine destek olan bir tür sıhhat hizmetidir. Beslenme danışmanları, müşterilerinin rejim gereksinimlerini değerlendirmek, sağlıksız beslenme alışkanlıklarını belirlemek ve kişiselleştirilmiş beslenme planları geliştirmek için onlarla beraber çalışır. Beslenme danışmanlığı muhtelif sebeplerden ötürü önemlidir. İnsanların şunları yapmasına destek olabilir: Kilogram verin ve sıhhatli bir kiloyu koruyun Kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türleri benzer biçimde kronik rahatsızlık risklerini azaltın Ruh hallerini ve enerji seviyelerini iyileştirin Bağışıklık sistemlerini güçlendirin Genel hayat kalitelerini iyileştirin Beslenme danışmanlığının yararları iyi belgelenmiştir. JAMA Internal Medicine dergisinde gösterilen bir emek verme, beslenme danışmanlığı alan kişilerin danışmanlık almayan kişilere nazaran yaklaşık 5 kilogram daha çok kilogram verdiğini buldu. Emek verme ek olarak beslenme […]

DNA’nız, Diyet Planınız Sağlıklı Bir Siz İçin Nutrigenomik El Kitabı

İçindekilerNutrigenomik Iyi mi Çalışır?Nutrigenomiklerin YararlarıNutrigenomikleri Hayatınıza Iyi mi Uygularsınız?Yaygın Nutrigenomik HatalarıNutrigenomiğin GeleceğiNutrigenomik Iyi mi Çalışır?III. Nutrigenomiğin YararlarıIV. Nutrigenomikleri Hayatınıza Iyi mi Uygularsınız?Yaygın Nutrigenomik HatalarıVI. Yaygın Nutrigenomik HatalarıVII. Nutrigenomik Ile alakalı Daha Fazla Informasyon Edinmek İçin KaynaklarNutrigenomik Ile alakalı Sual ve YanıtIX. Nutrigenomik, genlerimizin sağlığımızı etkilemek suretiyle beslenmemizle iyi mi etkileşime girdiğini inceleyen bilim dalıdır. Genlerimiz vücudumuzun yemeklere verdiği tepkiyi belirlemede rol oynar. Sözgelişi, birtakım insanoğlu muayyen yemeklere ötekilerden daha kırılgan olabilir ve birtakım insanoğlu muayyen yemekleri yediklerinde muayyen hastalıklara yakalanma olasılıkları daha yüksek olabilir. Nutrigenomik, genlerimizin beslenmemizi iyi mi etkilediğini ve bireysel genetik yapımıza en müsait beslenme tercihlerini iyi mi yapabileceğimizi anlamamıza destek olabilir. Nutrigenomik Iyi mi Çalışır? Genlerimiz, vücudumuzun yapı taşları olan proteinleri üretmekten mesuldür. Bu proteinler, metabolizmamız, bağışıklık sistemimiz ve yemeklere verdiğimiz reaksiyon de dahil olmak suretiyle birçok değişik vücut fonksiyonunda rol oynar. Yiyecek yediğimizde, vücudumuz onu besinlere ayırır. Bu besinler sonrasında kan dolaşımımıza emilir ve hücrelerimiz tarafınca […]

Çocukluğun Tadı Pediatrik Beslenme Seçeneklerini Keşfetmek

İçindekilerPediatrik beslenme nelerdir?III. Pediatrik beslenmenin önemiIV. Pediatrik beslenmeyi etkileyen faktörlerV. Çocuklar için beslenme kurallarıVI. Çocuklarda sık görülen beslenme sorunlarıVII. Hususi gereksinimli bir çocuğa iyi mi yiyecek verilir?Anne babalara çocuk beslenmesi hikayesinde ipuçlarıIX. Çocukluğun Lezzetleri: Pediatrik Beslenme Seçeneklerini Keşfetmek Çocuk beslenmesi, evlatların doğumdan ergenliğe kadar olan dönemdeki beslenme ihtiyaçlarına odaklanan beslenme dalıdır. Bu süratli gelişme ve büyüme döneminde evlatların fizyolojik, psikolojik ve romantik sağlıklarını desteklemek için muhtelif besinlere gereksinimleri vardır. Çocuklar için sıhhatli bir beslenme; kucak dolusu meyve, sebze, tam tahıllar ve yağsız protein ihtiva eder. Ek olarak şekerli içecekler, işlenmiş gıdalar ve aşırı oranda doymuş ve trans yağlar benzer biçimde sağlıksız yemekleri sınırlamak da buna dahildir. Çocuklarınıza sıhhatli bir beslenme sağlayarak onların muntazam bir halde büyümelerine ve gelişmelerine destek olabilir, ileriki yaşamlarında kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltabilirsiniz. Çocuk Beslenmesi Özellikler Pediatrik beslenme nelerdir? Çocuk beslenmesi, evlatların doğumdan ergenliğe kadar olan dönemdeki beslenme ihtiyaçlarına odaklanan beslenme dalıdır. Pediatrik beslenmenin önemi Pediatrik […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele