Vücudunuzu, Zihninizi ve Ruhunuzu Güçlendiren 7 Vitamin ve Mineral

Sıhhatli Bir Vücut İçin Vitaminler Vitaminler, vücudunuzun muntazam emek vermesi için gereksinim duyduğu temel besinlerdir. Vücudunuzun yemekleri enerjiye dönüştürmesine, kemik ve kas oluşturmasına ve enfeksiyonlarla savaşmasına destek olurlar. Vücudunuzun kendi haline üretemediği 13 temel vitamin vardır. Bu vitaminler iki gruba ayrılır: yağda çözünen vitaminler ve suda çözünen vitaminler. Yağda eriyen vitaminler A, D, E ve K vitaminleridir. Bu vitaminler vücudunuzun yağ hücrelerinde depolanır ve uzun vakit saklanabilir. Suda çözünen vitaminler C, B1, B2, B3, B6, B9 ve B12 vitaminleridir. Bu vitaminler vücudunuzun yağ hücrelerinde depolanmaz ve tertipli olarak yenilenmeleri icap eder. Aşağıdaki tabloda temel vitaminler, işlevleri ve her vitaminin en iyi gıda kaynakları listelenmiştir. (*7*) Vitamin İşlev En İyi Besin Kaynakları A vitamini Sıhhatli görme, cilt ve bağışıklık sistemini korur Tatlı patates, havuç, ıspanak, kara lahana D vitamini Kuvvetli kemikler ve dişler için kalsiyum ve fosforu emer Balık, güçlendirilmiş süt, yumurta, güneş ışığı E vitamini Hücreleri hasardan korur Ayçiçeği çekirdeği, […]

Vücudunuzu, Zihninizi ve Ruhunuzu Güçlendiren 7 Vitamin ve Mineral

Sağlıklı Bir Beden, Zihin ve Ruh İçin Vitamin Temelleri

Sıhhatli Bir Vücut İçin Vitaminler

Vitaminler, vücudunuzun muntazam emek vermesi için gereksinim duyduğu temel besinlerdir. Vücudunuzun yemekleri enerjiye dönüştürmesine, kemik ve kas oluşturmasına ve enfeksiyonlarla savaşmasına destek olurlar.

Vücudunuzun kendi haline üretemediği 13 temel vitamin vardır. Bu vitaminler iki gruba ayrılır: yağda çözünen vitaminler ve suda çözünen vitaminler.

Yağda eriyen vitaminler A, D, E ve K vitaminleridir. Bu vitaminler vücudunuzun yağ hücrelerinde depolanır ve uzun vakit saklanabilir.

Suda çözünen vitaminler C, B1, B2, B3, B6, B9 ve B12 vitaminleridir. Bu vitaminler vücudunuzun yağ hücrelerinde depolanmaz ve tertipli olarak yenilenmeleri icap eder.

Aşağıdaki tabloda temel vitaminler, işlevleri ve her vitaminin en iyi gıda kaynakları listelenmiştir.

(*7*)

Vitamin İşlev En İyi Besin Kaynakları A vitamini Sıhhatli görme, cilt ve bağışıklık sistemini korur Tatlı patates, havuç, ıspanak, kara lahana D vitamini Kuvvetli kemikler ve dişler için kalsiyum ve fosforu emer Balık, güçlendirilmiş süt, yumurta, güneş ışığı E vitamini Hücreleri hasardan korur Ayçiçeği çekirdeği, badem, fıstık ezmesi, avokado K vitamini Pıhtılaşan kan Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, karaciğer C vitamini Sıhhatli cilt, kemikler ve kan damarları için kolajen oluşumu Turunçgiller, çilek, brokoli, dolmalık biber B1 vitamini Karbonhidratları enerjiye dönüştürmek Tam tahıllar, yağsız etler, fasulye, kuruyemişler B2 vitamini Yemeklerden enerji salınımına destek verir Süt, yoğurt, peynir, yumurta, yapraklı yeşillikler B3 vitamini Yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesine destek verir Balık, kümes hayvanları, yağsız etler, fasulye, kuruyemişler B6 vitamini Kırmızı kan hücrelerinin ve nörotransmitterlerin oluşumuna destek verir Balık, kümes hayvanları, tam tahıllar, fasulye, muz B9 Vitamini Kırmızı kan hücrelerinin ve DNA’nın oluşumuna destek verir Koyu yapraklı yeşillikler, fasulye, bezelye, mercimek, zenginleştirilmiş tahıllar B12 vitamini Kırmızı kan hücrelerinin ve DNA’nın oluşumuna destek verir Balık, et, kümes hayvanları, süt ürünleri, zenginleştirilmiş tahıllar

Kafi vitamin almak genel sağlığınız için önemlidir. Dengeli bir rejim yapmak, ihtiyacınız olan vitaminleri aldığınızdan güvenli olmanın en iyi yoludur. Sadece kafi vitamin alıp almadığınızdan güvenli değilseniz, multivitamin takviyesi almak hikayesinde doktorunuzla görüşmek isteyebilirsiniz.

İşte beslenmenizde kafi vitamin almanız için birkaç ipucu:

  • Muhtelif meyve ve sebzeler tüketin.
  • Rafine tahıllar yerine tam tahılları tercih edin.
  • Yağsız protein kaynakları tüketin.
  • İşlenmiş gıdaların ve şekerli içeceklerin tüketimini sınırlayın.

Bu ipuçlarını takip ederek şunları yapabilirsiniz:

(*7*)

Vitamin Temelleri Sıhhatli Gövde, Zihin ve Ruh Özellikleri A vitamini İyi görüş, sıhhatli cilt ve bağışıklık sistemi B1 Vitamini (Tiamin) Enerji üretimi, sıhhatli sinir sistemi ve kırmızı kan hücresi oluşumu B2 Vitamini (Riboflavin) Enerji üretimi, sıhhatli cilt ve kırmızı kan hücresi oluşumu B3 Vitamini (Niasin) Enerji üretimi, sıhhatli cilt ve hazım sistemi B5 Vitamini (Pantotenik Asit) Enerji üretimi, sıhhatli cilt ve böbrek üzeri bezi fonksiyonu
İlgili İçerikler  Dikkatli Yakıt Tüketimi Uzman Beslenme Danışmanlığı ile Başarıya Giden Yol

Sağlıklı Bir Beden, Zihin ve Ruh İçin Vitamin Temelleri

Vitaminler, vücudun muntazam emek vermesi için minik miktarlarda gereksinim duyduğu temel besinlerdir. Enerji üretimi, metabolizma ve bağışıklık fonksiyonu dahil olmak suretiyle oldukca muhtelif vücut süreçlerinde yer alırlar.

Vücudun kendi haline üretemediği 13 temel vitamin vardır. Bu vitaminler beslenme yöntemiyle alınmalıdır. Değişik vitaminlerin değişik işlevleri vardır ve değişik besinlerde bulunurlar.

Sıhhatli bir vücut ve zihin için kafi vitamin almak önemlidir. Vitamin eksiklikleri bitkinlik, halsizlik ve sıska bağışıklık fonksiyonu benzer biçimde muhtelif sıhhat problemlerine yol açabilir.

Bu yazımızda vücudumuz için vazgeçilmez vitaminleri, faydalarını ve bu tarz şeyleri beslenmemizde kafi oranda iyi mi alabileceğimizi ele alacağız.

3. Vitaminlerin Yararları

Vitaminler sıhhatli bir vücut, zihin ve ruh için eğer olmazsa olmazdır. Metabolizmayı düzenlemeye, kemik ve diş yapmaya ve bağışıklık sistemini korumaya destek olurlar. Birtakım vitaminler ek olarak ruh hali, enerji seviyeleri ve uyku üstünde de rol oynar.

Vitaminlerin birtakım yararları şunlardır:

  • Enerji üretimi
  • Bağışıklık fonksiyonu
  • Kemik sağlığı
  • Ruh hali düzenlemesi
  • Uyumak

Beslenmenizde bütün temel vitamin ve minerallerden kafi oranda almanız önemlidir. Muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllar içeren sıhhatli bir beslenme, ihtiyacınız olan vitamin ve minerallerin çoğunu sağlayabilir. Sadece birtakım kişilerin muayyen vitamin ve minerallerden kafi oranda aldıklarından güvenli olmak için takviye almaları gerekebilir.

Şayet vitamin takviyesi almayı düşünüyorsanız, bunun sizin için müsait olup olmadığından güvenli olmak için doktorunuzla görüşün.

Sağlıklı Bir Beden, Zihin ve Ruh İçin Vitamin Temelleri

4. Muayyen Sıhhat Durumlarına Yönelik Vitaminler

Sıhhatli bir vücut, zihin ve ruh için lüzumlu olan birçok değişik vitamin ve mineral vardır. Sadece birtakım vitamin ve mineraller muayyen sıhhat sorunları olan kişiler için bilhassa önemlidir. Mesela, anemisi olan kişilerin demir takviyesi alması gerekebilirken, osteoporozu olan kişilerin kalsiyum ve D vitamini takviyesi alması gerekebilir.

Muayyen bir sıhhat durumunuz var ise, hangi vitamin ve mineralleri almanız gerekebileceği hikayesinde doktorunuzla görüşün. Sıhhatli kalmanıza destek olacak kişiselleştirilmiş bir vitamin ve mineral takviyesi planı oluşturmanıza destek olabilirler.

Kafi Vitamin Iyi mi Alınır

Kafi vitamin almanın en iyi yolu, muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllar içeren sıhhatli bir rejimdir. Sadece, vitamin takviyesi almanız ihtiyaç duyulan birtakım durumlar vardır. Vitamin takviyesine ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla görüşün.

Beslenmenizden kafi vitamin alabilmeniz için birtakım ipuçları:

  • Muhtelif meyve ve sebzeler tüketin.
  • Rafine tahıllar yerine tam tahılları tercih edin.
  • Beslenmenize yağsız protein kaynaklarını ilave edin.
  • İşlenmiş gıdaların ve şekerli içeceklerin tüketimini sınırlayın.

Hamileyseniz, emziriyorsanız ya da tıbbi bir rahatsızlığınız var ise, vitamin takviyesi almanız gerekebilir. Vitamin takviyesine ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla görüşün.

6. Sıkça Sorulan Sorular

İşte vitaminler ile alakalı sıkça sorulan sorular:

  • Vitaminler nedir?

  • Vitaminlerin yararları nedir?

  • Vitaminlerin değişik türleri nedir?

  • Kafi vitamini iyi mi alabilirim?

  • Hangi besinler vitamin açısından zengindir?

  • Hangi vitaminler muayyen sıhhat problemlerine iyi gelir?

  • Vitaminlerin yan tesirleri nedir?

  • Vitaminleri iyi mi alabilirim?

İlgili İçerikler  Enerji İçin Yemek Beslenme Sağlığı Alanında Gezinme Rehberi

7. Muayyen Sıhhat Durumlarına Yönelik Vitaminler

Vitaminler sıhhatli bir vücut ve zihne haiz olmaya destek olmakta mühim bir rol oynayabilir. Sadece birtakım vitaminler muayyen sıhhat durumlarını tedavi etmede ya da önlemede de destek olabilir. İşte muayyen sıhhat durumları için yararlı olabilecek birtakım vitamin örnekleri:

  • C vitamini çoğu zaman soğuk algınlığı ve öteki teneffüs yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.
  • D vitamini kemik sağlığı için önemlidir ve osteoporozun önlenmesine destek olabilir.
  • E vitamini kansere ve öteki kronik hastalıklara karşı koruma sağlayabilen kuvvetli bir antioksidandır.
  • Folat, fetal inkişaf için gereklidir ve doğum kusurlarını önlemeye destek olabilir.
  • B vitaminleri enerji üretimi için önemlidir ve ruh halinizi iyileştirmeye destek olabilir.

Vitaminlerin tıbbi tedavinin yerine kullanılmaması icap ettiğini belirtmek önemlidir. Herhangi bir sıhhat sorununuz var ise, bir doktora görünmeniz önemlidir.

Muayyen bir sıhhat durumunu tedavi etmek için vitamin alıyorsanız, doğru dozaj ve ne kadar süreyle alınacağı hikayesinde doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Birtakım vitaminlerden oldukca fazla almak zararı dokunan olabilir.

Vitaminlerin Yan Tesirleri

Vitaminler iyi sıhhat için lüzumlu olsa da, birtakım vitaminlerin oldukca fazla katılması yan etkilere niçin olabilir. Aşağıda, muayyen vitaminlerin oldukca fazla alınmasından kaynaklanabilecek yan etkilerin bir sıralaması bulunmaktadır:

  • A Vitamini: Mide bulantısı, kusma, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi, bitkinlik, bulanık görme ve cilt tahrişi.
  • D Vitamini: Böbrek taşı ve öteki sorunlara neden olabilen kandaki kalsiyum seviyesinin artması.
  • E Vitamini: Kanama riskinde artış.
  • K Vitamini: Kan pıhtılaşması riskini artırır.
  • Folat: Doğumsal kusur riskini artırır.
  • Niacin: Kızarıklık, kaşıntı ve cilt döküntüsü.
  • B6 Vitamini: Sinir hasarı.
  • B12 Vitamini: Anemi.
  • Biyotin: Saç dökülmesi.
  • Kolin: Karaciğer hasarı.

Bilhassa başka ilaçlar kullanıyorsanız ya da altta yatan herhangi bir sıhhat sorununuz var ise, herhangi bir vitamin takviyesi almadan ilkin doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Vitaminler Iyi mi Alınır

Vitaminleri almanın birkaç değişik yolu vardır ve sizin için en iyi yol, şahsi ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlı olacaktır.

Vitamin almanın en yaygın yollarından bazıları şunlardır:

  • Bu tarz şeyleri hap benzer biçimde almak
  • Bu tarz şeyleri sıvı formda almak
  • Vitamin damlalarını emmek
  • Cildinize vitamin kremleri yürütmek

Vitamin alırken, etiketteki talimatları izlemek önemlidir. Birtakım vitaminler yemekle beraber alınabilirken, ötekiler aç karnına alınmalıdır. Ek olarak, herhangi bir vitaminin tavsiye edilen günlük dozundan fazlasını almamak da önemlidir, şu sebeple bu yan etkilere yol açabilir.

Muayyen bir vitamini iyi mi alacağınızdan güvenli değilseniz, doktorunuzla ya da eczacınızla görüşün. Vitamin takviyelerinizden en iyi halde yararlanmanın en iyi yolunu belirlemenize destek olabilirler.

S: Sıhhatli bir gövde, zihin ve ruh için lüzumlu vitamin ve mineraller nedir?

A: Sıhhatli bir gövde, zihin ve ruh için vazgeçilmez vitamin ve mineraller şunlardır:

  • A vitamini
  • B1 Vitamini (tiamin)
  • B2 Vitamini (riboflavin)
  • B3 vitamini (niasin)
  • B5 Vitamini (pantotenik asit)
  • B6 Vitamini (piridoksin)
  • B7 Vitamini (biyotin)
  • B9 Vitamini (folat)
  • B12 Vitamini (kobalamin)
  • C vitamini
  • D vitamini
  • E vitamini
  • K vitamini
  • Kalsiyum
  • Klor
  • Krom
  • Bakır
  • İyot
  • Ütü
  • Magnezyum
  • Manganez
  • Molibden
  • Fosfor
  • Potasyum
  • Selenyum
  • Silikon
  • Sodyum
  • Çinko
İlgili İçerikler  Çocukluğun Tadı Pediatrik Beslenme Seçeneklerini Keşfetmek

S: Kafi vitamin ve mineral almanın yararları nedir?

A: Kafi vitamin ve mineral almak sağlığınız için pek oldukca yarar sağlayabilir, bunlardan bazıları şunlardır:

  • Gelişmiş bağışıklık fonksiyonu
  • Kalp hastalığı, nüzul, kanser ve diyabet benzer biçimde kronik rahatsızlık riskinin azalması
  • Daha iyi kemik sağlığı
  • Artan enerji seviyeleri
  • İyileştirilmiş ruh hali ve bilişsel işlev
  • Azaltılmış apse
  • Daha iyi uyku

S: Oldukca fazla vitamin ve mineral almanın riskleri nedir?

A: Oldukca fazla vitamin ve mineral almak zararı dokunan olabilir ve hatta toksisiteye yol açabilir. Muayyen bir vitamin ya da mineralden oldukca fazla almanın muayyen riskleri değişmiş olur, sadece şunları içerebilir:

  • Bulantı
  • İshal
  • Baş ağrıları
  • Kabızlık
  • Cilt döküntüleri
  • Böbrek taşı
  • Karaciğer hasarı
  • Kan pıhtıları
  • Birtakım kanser türlerinin riskinde artış

(*7*)

Can Çelik, dijital dünyaya olan ilgisi ve yazma tutkusuyla OWGAP'ı kurdu. Teknoloji, girişimcilik ve kişisel gelişim konularında derinlemesine bilgiye sahip olan Can, blogunda bu alanlarda özgün içerikler sunmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, sürekli öğrenmeye ve yenilikçi düşünceleri keşfetmeye büyük bir merak duyan Can, OWGAP'ı bir bilgi kaynağı ve ilham veren bir platform olarak şekillendiriyor.

  • Toplam 158 Yazı
  • Toplam 0 Yorum
Benzer Yazılar

Dengeli Hareket Optimum Refahın Anahtarı

Beslenme Rejimi 2 hafta önce

İçindekilerII. KarbonhidratlarProteinlerIV. YağlarV. VitaminlerMakrobesinlerVII. SuAlım ÖnerileriIX. Makrobesin Kaynakları I. Makrobesinler II. Karbonhidratlar III. Proteinler IV. Yağlar V. Vitaminler BİZ. Mineraller VII. Su VIII. Alım Önerileri IX. Makrobesin Kaynakları Sıkça Sorulan Sorular Makro gıda Özellikler Karbonhidratlar Vücudun ana enerji deposu Sıradan ve kompleks formlarda gelirler Beyin fonksiyonu için gereklidir Proteinler Dokuları oluşturur ve onarır Enzimler ve hormonlar üretir Gelişme ve büyüme için gereklidir Yağlar Enerji sağlamak Vitaminlerin emilimine destek verir Organları koruyun ve vücudu izole edin Vitaminler Birçok bedensel fonksiyon için gereklidir Suda çözünen ve yağda çözünen formlarda bulunurlar Meyvelerde, sebzelerde ve tam tahıllarda bulunabilir Mineraller Birçok bedensel fonksiyon için gereklidir İki şekilde gelir: majör ve iz Meyvelerde, sebzelerde ve tam tahıllarda bulunabilir II. Karbonhidratlar Karbonhidratlar vücudun ana enerji deposudur. Glikoza parçalanırlar ve bu glikoz ondan sonra vücuttaki hücreler tarafınca enerji için kullanılır. Karbonhidratlar ek olarak kan şekeri seviyelerini korumak ve hazım sağlığı için lüzumlu olan lif sağlamak için de önemlidir. […]

Wellness Unwrapped Uzman Beslenme Danışmanlığı ile Sağlıklı Beslenmenin Sırlarını Keşfedin

Beslenme Rejimi 2 hafta önce

İçindekilerI. Beslenme danışmanlığı nelerdir?IV. Beslenme danışmanlığı seansında neler beklenir?V. Beslenme danışmanlığı seansında neler beklenir?VI. Beslenme danışmanlığı seansına iyi mi hazırlanılır?Ortak beslenme danışmanlığı hedefleriMuayyen durumlara yönelik beslenme danışmanlığıIX. Çocuk ve ergenlere yönelik beslenme danışmanlığı Beslenme danışmanlığı, insanların bilgili yemek seçimleri yapmalarına ve genel sağlıklarını iyileştirmelerine destek olan bir tür sıhhat hizmetidir. Beslenme danışmanları, müşterilerinin rejim gereksinimlerini değerlendirmek, sağlıksız beslenme alışkanlıklarını belirlemek ve kişiselleştirilmiş beslenme planları geliştirmek için onlarla beraber çalışır. Beslenme danışmanlığı muhtelif sebeplerden ötürü önemlidir. İnsanların şunları yapmasına destek olabilir: Kilogram verin ve sıhhatli bir kiloyu koruyun Kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türleri benzer biçimde kronik rahatsızlık risklerini azaltın Ruh hallerini ve enerji seviyelerini iyileştirin Bağışıklık sistemlerini güçlendirin Genel hayat kalitelerini iyileştirin Beslenme danışmanlığının yararları iyi belgelenmiştir. JAMA Internal Medicine dergisinde gösterilen bir emek verme, beslenme danışmanlığı alan kişilerin danışmanlık almayan kişilere nazaran yaklaşık 5 kilogram daha çok kilogram verdiğini buldu. Emek verme ek olarak beslenme […]

DNA’nız, Diyet Planınız Sağlıklı Bir Siz İçin Nutrigenomik El Kitabı

Beslenme Rejimi 4 hafta önce

İçindekilerNutrigenomik Iyi mi Çalışır?Nutrigenomiklerin YararlarıNutrigenomikleri Hayatınıza Iyi mi Uygularsınız?Yaygın Nutrigenomik HatalarıNutrigenomiğin GeleceğiNutrigenomik Iyi mi Çalışır?III. Nutrigenomiğin YararlarıIV. Nutrigenomikleri Hayatınıza Iyi mi Uygularsınız?Yaygın Nutrigenomik HatalarıVI. Yaygın Nutrigenomik HatalarıVII. Nutrigenomik Ile alakalı Daha Fazla Informasyon Edinmek İçin KaynaklarNutrigenomik Ile alakalı Sual ve YanıtIX. Nutrigenomik, genlerimizin sağlığımızı etkilemek suretiyle beslenmemizle iyi mi etkileşime girdiğini inceleyen bilim dalıdır. Genlerimiz vücudumuzun yemeklere verdiği tepkiyi belirlemede rol oynar. Sözgelişi, birtakım insanoğlu muayyen yemeklere ötekilerden daha kırılgan olabilir ve birtakım insanoğlu muayyen yemekleri yediklerinde muayyen hastalıklara yakalanma olasılıkları daha yüksek olabilir. Nutrigenomik, genlerimizin beslenmemizi iyi mi etkilediğini ve bireysel genetik yapımıza en müsait beslenme tercihlerini iyi mi yapabileceğimizi anlamamıza destek olabilir. Nutrigenomik Iyi mi Çalışır? Genlerimiz, vücudumuzun yapı taşları olan proteinleri üretmekten mesuldür. Bu proteinler, metabolizmamız, bağışıklık sistemimiz ve yemeklere verdiğimiz reaksiyon de dahil olmak suretiyle birçok değişik vücut fonksiyonunda rol oynar. Yiyecek yediğimizde, vücudumuz onu besinlere ayırır. Bu besinler sonrasında kan dolaşımımıza emilir ve hücrelerimiz tarafınca […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele